neděle 8. února 2015

Dobývací prostor u Sedlčánek v novém územním plánu už nebude

Máme velké štěstí. Poté, co jsme na skutečnost existence plochy s funkcí "Dobývací prostor" upozornili ve Zpravodaji „NAŠE Čelákovice“, byli jsme osočení ze strany pana RNDr. Petříka z šíření poplašné zprávy. Bez reakce na toto nařčení jsme pokračovali v krocích k nápravě stávajícího stavu. Prověřili jsme majetkové poměry v oblasti, a ověřili, že část pozemků je v majetku města Čelákovic, větší část je ale v majetku soukromých osob. Vypracovali jsme koncept potřebné Změny územního plánu Čelákovic a následně jsme problém přednesli jako bod jednání Komise rozvoje města. Bod byl akceptován a požadavek byl postoupen na Odbor rozvoje města Čelákovic.

zákres dotčeného území v platném územním plánu


Zpracovatelkou nového územního plánu Ing. arch. Fikarovou bylo ověřeno, že dotčený prostor je v sice v současném územním plánu určen pro těžbu, ale nebyl dosud zaregistrován Báňským úřadem a tudíž je možno jej z nového územního plánu vypustit. Poloha této funkční plochy byla opravdu v současném územním plánu tak neobvyklá a nenápadná, že i ona, jako zpracovatelka nové koncepce, to považovala pouze za chybu a proto není tento fakt zanesen ve Výkresu záměrů na provedení změn v území. Ale to nevadí, ve výkresu Schéma ochrany přírody a krajiny -  Sedlčánky je slepé rameno Hrady vyznačeno jako významný krajinný prvek: 

výňatek z výkresu průzkumů a rozborů od Ing. arch. Fikarové

Nejdůležitější je, aby vypuštění dobývacího prostoru v přímém kontaktu se stávající zástavbou Sedlčánek mělo podporu vedení města a dostalo se do návrhu Zadání nového územního plánu. O této věci se bude jednat na zastupitelstvu 25. února 2015, takže v době vydání březnového Zpravodaje města Čelákovic budete mít čerstvé informace. Tady na blogu je budete mít dříve.

pískovna v Tišicích

Nejasné však zůstává, jak se vůbec tato funkční plocha do územního plánu dostala. Toto nám snad objasní zpracovatel původního územního plánu Čelákovic - pan architekt Danda. "Dobývací prostory" totiž neurčuje zpracovatel územního plánu, ale báňský úřad na základě informace o výskytu ložiska. Nepochybujeme, že v místě kvalitní štěrkopísky budou a proto zabránit vložení ložiska do evidence (pokud by o to měl zájem například některý z vlastníků pozemků) můžeme nejlépe správným zařazením dotčených ploch do kategorie lokálního biocentra a důležitého prvku ÚSES (územního systému ekologické stability).

 takhle by to mělo být - výňatek z výkresu průzkumů a rozborů od Ing. arch. Fikarové


Děkuji za návštěvu
Renata

  








Žádné komentáře:

Okomentovat