pondělí 16. listopadu 2015

Připomínky ke 4. změně ÚP Čelákovic - 1

První demo připomínek - pouze text, formulář bude k dispozici později.

1)
Plocha pro funkci kompostárny je nevhodně vybrána v ochranné zóně nadregionálního biokoridoru K67 (Výmola). Územní systém ekologické stability jasně stanoví priority v těchto ochranných zónách a skladování odpadu to není.

Nadregionální biokoridory (NRBK) propojují nadregionální biocentra a zajišťují migraci organismů po nadregionálně významných migračních trasách. Jsou složeny z os a ochranných zón těchto os.
Ochranné zóny os NRBK
Maximální šíře ochranné zóny činí 2 km na každou stranu od osy NRBK. Skutečná šíře zóny musí být upravena (tj. obvykle zúžena) v následných dokumentacích podle konkrétních geomorfologických a ekologických podmínek daného území.
Účelem ochranných zón je podpora koridorového efektu. To znamená, že všechny prvky regionálních a místních ÚSES, významné krajinné prvky a společenstva s vyšším stupněm ekologické stability („kostra ekologické stability“) nacházející se v zóně jsou chápány jako součást nadregionálního biokoridoru.
Podpora koridorového efektu v ochranných zónách se realizuje jako zvýšený zájem příslušného orgánu ochrany přírody v tomto území, uplatňovaný v rámci platných právních předpisů.

Územní systém ekologické stability




Dokonce biokoridor v katastru Sedlčánek je jmenován ve veřejně prospěšných opatřeních.
7.8. VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÁ OPATŘENÍ - ÚZEMNÍ SYSTÉM EKOLOGICKÉ STABILITY
(237) ZÚR vymezují jako veřejně prospěšná opatření tyto plochy a koridory biocenter a biokoridorů
ÚSES:

NK 67 Vidrholec - K68 Brandýs n. L.-St. Boleslav
Káraný – Káraný, Čelákovice Sedlčánky, Mochov-  Mochov, Vyšehořovice  -  Kozovazy, Vyšehořovice, Úvaly  - Úvaly u Prahy, Český Brod - Břežany II, Tuklaty – Tlustovousy, Lysá n. Labem - Lysá nad Labem, Stará Lysá -  Stará Lysá, Ml. Boleslav - Sojovice

Doporučujeme vymezit jiné plochy spolu s odborníky a vybrat zodpovědně místo pro kompostárnu. Umístění v ochranné zóně nadregionálního biokoridoru je v přímém rozporu se snahou o zlepšování životního prostředí ve městě a okolí.


2)
Tato změna územního plánu je nesmyslně naddimenzovaná. Plocha přes 5 ha určena výlučně pro funkci kompostárny je zbytečně velká a do budoucna by umožňovala zástavbu celé vymezené plochy pro tuto funkci bez možností omezení ze strany města.
Doporučuji zmenšit funkční plochu pro kompostárnu na  max 1 ha, který je dobře využitelný, jak ukazuje kompostárna v Blansku, kterou vedení města uvádí jako referenční stavbu.

Tato plocha může být v daném 5 ha areálu „plovoucí“, tedy může být umístěna kdekoli v jeho hranicích, ale celková plocha s funkcí Kompostárny nebude smět překročit jmenovaných maximálních 10.000 m2.


3)
Tato změna územního plánu nemá dané žádné regulativy. Na dané ploše je možné vybudovat stavbu s neomezenou kapacitou. Potřebná kapacita je přitom jasně daná referenční stavbou kompostárny v Blansku, která má kapacitu 2.200 tun kompostu za rok. Proto i s určitou rezervou pro potřeby města Čelákovic a přímého okolí bude naprosto dostatečná kompostárna s kapacitou okolo 3 tisíc tun za rok.
Doporučuji ukotvit tento limit 3.000 tun/ rok přímo v návrhu zadání změny územního plánu. Bez tohoto limitu se město zbavuje jakékoli možnosti regulace velikosti stavby a její kapacity.

4)
Měly by být přesně specifikované skladované a kompostované komodity - pouze rostlinný a inertní materiál. 

MIMOCHODEM, SILNICE ČELÁKOVICE, SEDLČÁNKY, MOCHOV JE V SOUČASNOSTI V HROZNÉM STAVU - TAKY FIRMA ZEMOS, TAK JAK SE BUDE STARAT O KOMPOSTÁRNU?


ASI JAKO DOSUD, ZMIŇOVANÉ HNOJNÉ PLATO JE TOTIŽ BÝVALÁ KOMPOSTÁRNA S KAPACITOU KOMPOSTU 3.500 TUN/ROK.




A DALŠÍ MAJÍ V MOCHOVĚ




Pokud máte připomínky, nápady.....
beru všemi deseti

posílejte dalším, sdílejte, pište, mluvte ....... ať to ví co nejvíce lidí

Děkuji
Renata

Žádné komentáře:

Okomentovat