úterý 21. července 2015

Kdo a proč nechce cyklisty kolem střelnice?


Před nějakou dobou jsem se obrátil na hospodářský odbor čelákovické radnice se žádostí o změnu dopravního značení na silničce ze Záluží kolem střelnice k Bille. Místo značky B1 (zákaz vjezdu všech vozidel) na značku B11 (zákaz vjezdu motorových vozidel). Pro občany ze Záluží, kteří si chtějí na kole dojet nakoupit, je toto ideální cesta, prakticky mimo provoz aut.

 
Zdroj: mapy Google

Na radnici s tím neměli problém, ale museli se obrátit na dopravní inspektorát, který celou záležitost velice ostře zablokoval. Za prvé bylo docela zajímavé, jak dopravní inspektorát v odpovědi argumentoval a poté, na dotaz o vysvětlení, vlastní argument vyvracel. Za druhé bylo zajímavé, jak se argumenty vršily, až to vypadalo, že se prostě hledá cokoli, aby se pohyb cyklistů mohl vyloučit. A kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

Nejzajímavější byl ovšem závěrečný argument, kde jsem byl požádán, abych se domluvil s SSK Čelákovice, aby neparkovali na silnici a svými parkujícími vozy nebránili v připuštění cyklistů na tuto komunikaci (sic!).

Letmou procházkou (pozor, ne projížďkou, to se zde nesmí) je však naprosto jasné, že kluboví střelci parkují spořádaně na velikém place na pozemku střelnice uvnitř oploceného areálu. Jediný, kdo zásadně a vždy parkuje na silnici, jsou policisté! Běžte se schválně každé pondělí, úterý a čtvrtek kolem podívat.


Zdroj: mapy Google

Takže mi z toho vyplývá dlouhodobý závěr – že využívání střelnice Policií ČR je velice diskutabilní. Ten samý orgán, který rozhoduje (zde Dopravní inspektorát Praha venkov - východ) je zároveň uživatelem. Takže aby policisté sami sobě zajistili pohodlí a klid ke střelbám, vymýšlí obstrukce rezidentům. Hledá se zástupný argument ne proto, jak vyhovět občanům, ale především svým zájmům.

Děkuji za návštěvu
Tomáš

Žádné komentáře:

Okomentovat