středa 7. října 2015

Kompostárna aneb........... a teď tu O Smolíčkovi.

V novém Zpravodaji je článek o kompostárně, který je nutné si přečíst. Celý. Pro ty, kdo opravdu o problematice něco vědí je úsměvný. Nula sem nula tam.

Jen pár prvních poznámek:

Zmiňovaná kompostárna v Blansku je na maximální kapacitu  2.200 tun/rok.

Blansko má přes 20.000 obyvatel a jak si přečtete níže objem bioodpadu pro kompostárnu byl z města cca 1.000 tun a to se snažili, protože, aby nemuseli vracet dotaci, museli naplnit kompostárnu během pěti let na 3/4 kapacity.

Několikrát zmíněné "hnojné plato" není nic jiného než zrušená kompostárna na 5.000 tun/rok. Zaregistrovaná s ukončeným provozem. Povolená? Nepovolená? V každém případě tam to, co tam teď je, nemá co dělat, a argumentace, že je to dnes hrozné, pouze otevírají otázku, proč to tam, sakra, ještě vůbec je? A pokud nám někdo tvrdí, že je tam dnes až 10.000 tun/rok odpadu, tak je jasné, že z města není, a ani z přímého okolí taky ne. 


Takže kdo si stále myslí, že Čelákovice potřebují kompostárnu na 15.000 tun/rok? 
Nikdo?


A teď si ještě jednou pozorně přečtěte článek ve Zpravodaji.

Článek o Blansku je níže....



Blansko zažehnalo hrozbu vracení dotace na kompostárnu

13.2.2015 16:16 | Původní vydání | Michal Záboj
Blansko - Blanenská radnice nakonec nebude muset vracet evropské peníze na stavbu kompostárny. Městu se totiž loni podařilo naplnit kapacitu zařízení a splnit tak jednu z podmínek dotace.
Blansko zažehnalo hrozbu vracení dotace na kompostárnu
Kompostárna v Blansku. Foto Michal Záboj
Blanenská kompostárna může ročně zpracovat bezmála dva tisíce dvě stě tun biologického odpadu. Zařízení bylo otevřeno v roce 2011 a zpočátku se k tomuto číslu blížilo jen z dálky.
„Rozjezd byl bolestivý. Bylo to složité, chybí legislativa, takže okolní obce moc nechtěly kvůli poplatkům biodpad ukládat,“ podotkl blanenský místostarosta Jiří Crha (ODS).
V roce 2013 už ale kompostárnou prošlo asi tisíc šest set tun. Loni to bylo ještě více. „V loňském roce se uložilo na blanenskou kompostárnu dva tisíce sto sedmdesát dva tun, kapacita tak prakticky byla ze sta procent naplněna a tím pádem už nehrozí, že by se musela vracet dotace,“ upřesnil místostarosta.
Na stavbu kompostárny město získalo evropskou dotaci kolem šestnácti milionů. Podmínkou bylo, že během pěti let musí naplnit její kapacitu aspoň ze tří čtvrtin.
Polovinu z loňského objemu bioodpadu do zařízení pocházelo z města. Zbytek dodaly obce Vavřinec, Olomučany anebo obce z Tišnovska a Kuřimska. Obyvatelé Blanska mohou zeleň a další materiál ukládat zdarma. Za odpad navíc mohou získat zdarma kompost.
Zpočátku zařízení provozovalo město samo. Nedařilo se mu ale získávat dostatek kompostovatelného materiálu. Kvůli hrozbě vrácení dotace radnice kompostárnu pronajala za dvanáct tisíc korun ročně třebíčské společnosti Viaalta. Za ukládání bioodpadu město firmě ročně platí kolem čtyř set tisíc korun

Žádné komentáře:

Okomentovat